by

In:

Reacties staat uit voor Ontmenselijking is zorgelijk

Auteur: Adjiedj Bakas, trendwatcher geeft zijn opinie

Waar financiële bedrijven tien jaar geleden nog op rozen zaten, daar lijken zij nu op een bedreigde diersoort. De sector verloor veel goodwill door de crisis en het zal nog jaren duren voor het vertrouwen weer volledig is hersteld.   Arnoud Boot, commissaris bij DNB, meldt dat het hele financiële systeem failliet is en dat we de komende jaren moeten investeren in samenleving en bedrijven op een wijze die minder afhankelijk maakt van het financiële systeem. Dat belooft weinig goeds voor de sector. Uitdagingen: Banken krijgen ook te maken met machtige nieuwe spelers als Apple en Google, die banklicenties kregen; met fintech die de sector constant uitdaagt en met peer-to-peer-lending die een eigentijds alternatief vormt voor een lening bij de bank. Natuurlijk zijn problemen er om opgelost te worden en ik ga ervan uit dat de sector over genoeg creatief talent beschikt om deze uitdagingen aan te gaan, maar makkelijk zal het niet zijn. Kunstmatige intelligentie. Als je het mij vraagt is de toekomst een (re)combinatie van technologie en de menselijke maat. Zorgwekkend vind ik daarom de verregaande ontmenselijking van de financiële industrie, bijvoorbeeld door de komst van algoritmes, ook al heeft kunstmatige intelligentie de financiële industrie natuurlijk ook veel zegenrijks gebracht, bijvoorbeeld door te zorgen voor kortere lijnen en veel kostenbesparingen. Te veel afhankelijk van technologie. Een voorbeeld van de macht van algoritmes is de zogenaamde Flash Crash, die in 2010 plaatsvond op Wall Street. Door een kwaadaardig logoritme verloor de beurs toen in ruim een half uur tijd meer dan een triljoen dollar, terwijl niemand in de gaten had wat er gebeurde. Dit soort incidenten toont aan dat de hele beurshandel een black box is waar niemand meer controle over heeft, en waaruit alle menselijkheid is verdwenen. Tegelijkertijd ondervinden miljarden de negatieve gevolgen wanneer het echt fout gaat. De meeste financiële bedrijven maken zich te veel afhankelijk van technologie, en besteden te weinig aandacht aan transitie, creativiteit en de menselijke maat. Zullen we dat wel gaan doen in 2016, het Jaar van de Aap

by

In:

Reacties staat uit voor HYPOTHEEKRENTEAFTREK MINDER BELANGRIJK DAN ADVIES

Zes op de tien samenwonenden zoekt onafhankelijk advies bij een hypotheekadviseur (62 procent). Op de gekozen hypotheekvorm, zijn vooral de aanbeveling van de adviseur, maar ook de zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn van invloed. Een kleine groep (4 procent) noemt de hypotheekrente aftrek als zeer bepalend voor de gekozen hypotheek

Dat stelt Nationale Nederlanden in een blog, gebaseerd op onderzoek door MWM2 in opdracht van de verzekeraar onder samenwonenden. Uit het onderzoek komt verder: “Van alle kopers kiest één op de vier voor een maximale hypotheek. De reden hiervoor: op de lange termijn kunnen ze de kosten dragen met het huidige salaris (45 procent). Verder zijn de ondervraagden positief over de toekomst, een groot deel verwacht dat het inkomen stijgt (35 procent). Slechts de helft van de kopers neemt de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies en notaris- en taxateurskosten, op in de hypotheek. Kopers beschikken dus over eigen geld of middelen om deze kosten te dragen bij het kopen van een woning.”

by

In:

Reacties staat uit voor Voordeel uit sparen en beleggen 2016

Bij de berekening van het voordeel uit sparen en beleggen is het heffingsvrij vermogen in 2016 vastgesteld op 24.437euro.(2015 21.330 euro). De stand van 1 januari 2016 is daarbij bepalend.

by

In:

Reacties staat uit voor Gelukkig 2016 volgens Lodewijk Asscher

Volgens minister Lodewijk Asscher gaat 91 % van de Nederlanders er in 2016 op vooruit.

by

In:

Reacties staat uit voor NabestaandenPlanning wordt steeds belangrijker voor consument

De helft van de werkende Nederlanders praat niet met zijn partner over de inkomensgevolgen als zij komen te overlijden, blijkt uit onderzoek van Loyalis. Ruim een derde van de Nederlanders (37%) heeft geen idee wat de financiële gevolgen voor hun nabestaanden zijn wanneer zij overlijden. Het onderzoek is gehouden onder 1.154 werkende Nederlanders.

Van de ondervraagden verwacht 44% dat het inkomen voor hun nabestaanden er op maandbasis 300 tot meer dan 650 euro op achteruit zal gaan. Naast deze inkomensval verwacht 32% dat hun nabestaanden in het dagelijks leven met extra kosten te maken krijgen. “Als iemand tijdens zijn werkende leven overlijdt, is de financiële klap voor de nabestaanden vaak groot. We horen regelmatig dat nabestaanden niet wisten dat het financiële gat niet goed was afgedekt”, aldus Joop Kanen, directievoorzitter van Loyalis. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze hun nabestaanden financieel achter zouden laten. Ze vinden het een gevoelig en lastig te begrijpen onderwerp. Om die reden zijn we een bewustwordingscampagne gestart.”

Over bestaande regelingen van de overheid (ANW) en via de werkgever bestaat veel onduidelijkheid. 23% van de werknemers die zelf regelingen hebben getroffen, heeft geen idee of de inkomsten voor hun nabestaanden voldoende zijn. “Een verzekering om een financieel gat tegen te gaan bij je nabestaanden is een van de weinige verzekeringen die je niet voor jezelf regelt. Veel mensen denken te weten dat er wel iets geregeld is, maar weten vaak niet wat”, aldus Joop Kanen. “Het financieel regelen van de begrafenis is te overzien, in de mogelijk grote financiële gevolgen erna verdiept men zich niet. Het gaat er dan bijvoorbeeld om of de nabestaanden nog wel in het huis kunnen blijven wonen, of dat er voldoende middelen zijn om de kinderen te kunnen laten studeren. Het zou goed zijn als mensen zich hierin eerder en beter verdiepen.”

by

In:

Reacties staat uit voor Huidige regels hypotheek

Hoogte hypotheek beperkt

Om huiseigenaren te beschermen tegen te zware hypotheeklasten is sinds 1 augustus 2011 de hoogte van de Loan-to-Value waarde beperkt tot 106% (inclusief 2% overdrachtsbelasting). Loan-to-Value is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning.

Vanaf 2013 wordt de Loan-to-value geleidelijk verlaagd naar 100% (inclusief overdrachtsbelasting). Dit betekent dus dat u geen hogere hypotheek meer kan krijgen dan de waarde van het huis. Om vooral starters tegemoet te komen en de tijd te geven om te kunnen sparen, gebeurt de afbouw in 6 stappen van 1% per jaar. In 2018 wordt dan een Loan-to-Value ratio van 100% bereikt. De Loan-to-Value ratio mag wel hoger zijn als het extra bedrag gebruikt wordt voor duurzame, energiebesparende investeringen.

In 2016 is de norm 102% van de aankoopprijs.

 Hypotheekrenteaftrek alleen bij volledige aflossing

Vanaf 1 januari 2013 is hypotheekrenteaftrek alleen nog mogelijk bij hypotheken die gedurende de looptijd volledig en op basis van annuïteiten (of lineair) worden afgelost. Dat betekent dat u elke maand een vast bedrag betaalt dat bestaat uit rente en aflossing. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken. De aflosperiode met renteaftrek blijft maximaal 30 jaar.

Grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft kopers korting op de hypotheekrente en beschermt tegen gedwongen verkoop als zij hun hypotheek niet meer kunnen betalen. In 2011 is het grensbedrag voor het kopen van een woning met NHG tijdelijk verhoogd van € 265.000 naar € 350.000. De verhoging gold tot 1 juli 2012. De verhoging wordt echter geleidelijk afgebouwd. De huidige grens NHG is:

  • per 1 juli 2015: € 245.000
  • per 1 juli 2016: € 225.000

by

In:

Reacties staat uit voor Starterslening

Bent u starter op de woningmarkt? En bent u van plan om een bestaande woning te kopen, maar kunt u de woning niet op uw huidige inkomen gefinancierd krijgen? Dan kan de Starterslening van de gemeente Arnhem misschien voor u net dat steuntje in de rug zijn.

Natuurlijk zijn we ook thuis in startersleningen in andere gemeenten. Neem gerust contact op. We helpen u graag verder.