Hypotheken

Algemeen

Was vroeger ‘rente van schulden’ vrijwel onbeperkt aftrekbaar, sinds de algemene belastingherziening van 2001 is de aftrekbaarheid van rente eigen woning schuld sterk beperkt.

Alleen de eigen woning

Rente is alleen nog aftrekbaar wanneer die betaald wordt in verband met de aanschaf, het onderhoud of de verbetering van de eigen woning. Die woning moet uw hoofdverblijf zijn. Voor een andere woning is aftrek dus niet meer toegestaan tenzij u een woning een paar jaar in de verkoop heeft staan. Ook de rente die u betaalt voor het financieren van een auto, boot of caravan is niet aftrekbaar.

Maximaal 30 jaar

De rente is gedurende een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor bestaande hypotheken geldt die termijn vanaf 1 januari 2001. De periode komt vaak overeen met de standaard looptijd van een hypotheek.

Verhuizing

Bij verhuizing naar een duurdere woning, zal de fiscus uw totale hypotheek opsplitsen in twee delen: restant looptijd voor de ‘oude’ woning en voor het nieuwe verhoogde gedeelte opnieuw 30 jaar. Zo wordt voor ieder deel de aftrekbare looptijd op maximaal 30 jaren gehouden. Na afloop van 30 jaar geniet u geen belastingaftrek in box 1 meer. Als u een nieuwe woning heef gekocht en de bestaande woning nog niet heeft verkocht geven wij u advies met de afweging al dan niet tijdelijk verhuren. In geval van echtscheiding kunnen we u daarmee ook met belastingzaken van van dienst zijn.

Overwaarde bij verhuizing

Vanaf 1 januari 2004 geldt, dat de ‘overwaarde’ (dat is het verschil tussen de verkoopprijs en het restant van de oude hypotheek) verplicht als ‘eigen geld’ ingebracht moet worden in de nieuwe woning. En sinds 1 januari 2010 geldt dat ook wanneer u een goedkopere woning koopt. Wilt u dat liever niet, dan zal de hypotheekrente van dat deel van uw hypotheek niet meer aftrekbaar zijn.

Beter niet direct aflossen

Zou u tussentijds vrijwillig extra willen aflossen, dan stijgt daardoor de ‘overwaarde’ in uw woning, wat de nodige beperkingen met zich meebrengt bij verhuizing. Afhankelijk van uw situatie kan het beter zijn om het bedrag, dat u extra zou willen aflossen op een afzonderlijke manier te reserveren via een spaar- of beleggingsrekening. Graag staan wij u hierin bij met advies

De nieuw gesloten(onder voorwaarden) spaarhypotheek, de bankspaarhypotheek, de beleggingshypotheek en andere vormen met een aflossingsvrije hypotheek kennen met ingang van 1 januari 2013 geen fiscale aftrek meer. Het overzicht geldt daarom alleen voor hypotheken van voor 1 januari 2013. 

Voordelen en nadelen per hypotheekvorm

Verschil in verloop waardeopbouw (bank)sparen en beleggen

Sparen of beleggen heeft als grootste verschil dat sparen een gegarandeerde waardeopbouw heeft en beleggen afhankelijk is van de beleggingsresultaten.

Gegarandeerde waardeopbouw volledige hypotheek o.b.v. (bank)sparen (fictief)

Geschatte waardeopbouw volledige hypotheek op basis van beleggen (fictief)